Examens biologie havo

2024 - Tijdvak I

2023 - Tijdvak I

2023 - Tijdvak II

2021 - Tijdvak I

2021 - Tijdvak III

2016 - Tijdvak II

2002 - Tijdvak II

2001 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak II

1999 - Tijdvak I

Examen oefenen havo biologie

DNA, RNA, genen, eiwitten, fotosynthese, koolstofkringloop… Hoe ga om met al die moeilijke termen op je examen biologie? Dan moet je deze termen namelijk snappen én toepassen. Als eerste is het belangrijk om de stof goed te begrijpen, maar het is voor je eindexamen havo biologie ook relevant om veel te oefenen! Oefenen met oude examens is daarom een belangrijk deel van je examenvoorbereiding bij havo biologie.

Hoe kan ik al die stof leren voor havo biologie, het is zo veel!

Dat snappen we! Bij biologie wordt er inderdaad veel stof gevraagd. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om hier structuur in aan te brengen, zodat je overzicht hebt van wat je precies moet kennen. Daarom geven we je hier wat tips die je kunt toepassen om de examenstof meer overzichtelijk te maken. Ook bestaan er examentrainingen die alleen de relevante examenstof aan bod laten komen, volg bijvoorbeeld een Examencursus havo biologie bij Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).

Als eerste tip: als je het in Binas kunt vinden, hoef je het niet (helemaal) uit je hoofd te kennen! Bijvoorbeeld, processen als de koolstofkringloop staan volledig in Binas. Zorg wel dat je weet in welke binastabellen de informatie staat, en ook dat je de tabel snapt. Als je assimilatie en dissimilatie uit kunt leggen aan de hand van Binas, dan ben je je goed aan het voorbereiden op die lastige examenvragen over dit onderwerp!

Als tweede tip: kijk eens bij het examenprogramma havo biologie wat je nu eigenlijk moet kennen voor het CE. Misschien concentreer je je wel op een onderwerp dat maar een heel klein onderdeel van het examen vormt, of op een onderwerp dat helemaal niet getoetst wordt! Op deze manier kun je structuur aanbrengen in de stof van het centraal eindexamen havo biologie.

Hoe kan ik een eindexamen havo biologie oefenen?

Voor alle vakken geldt dat examens oefenen belangrijk is, maar dit geldt zeker extra voor biologie. Biologievragen bestaan vaak uit veel tekst waaruit je zelf de belangrijkste informatie moet halen. Dit kan lastig zijn, maar dit is een vaardigheid waar je beter in kunt worden! Begin altijd met het lezen van de vraag. Ga daarna gericht op zoek naar de informatie die je nodig hebt. Zo lees je alleen de relevante informatie, en verspil je geen tijd aan informatie die je niet nodig hebt voor de vraag.

Kijk eens in wat oude examens havo biologie (2023, 2022 en 2021) en oefen vervolgens met de onderwerpen die jij lastig vindt. Controleer je antwoorden met de antwoordmodellen die op deze pagina online staan. Bekijk je eigen antwoorden kritisch: heb je een volledig antwoord op de vraag gegeven? Waar krijg je precies de punten voor in deze vraag? Door dit te oefenen, leer je steeds beter wat het Cito goedkeurt in een antwoord. Zo kun jij met een optimale voorbereiding richting je examens!