Examens economie havo

2013 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak II

2000 - Tijdvak I

2000 - Tijdvak II

1999 - Tijdvak I

1999 - Tijdvak II

Examen oefenen havo economie

Binnenkort is de tijd aangebroken dat je al je kennis van economie uit 4 en 5 havo mag laten testen op het eindexamen economie. Het is dus een goed idee om je te gaan verdiepen in de verschillende economische cijfers, begrippen en berekeningen die je moet kennen op het centraal eindexamen. De beste manier om je voor te bereiden is door veel te oefenen. Sinds 2023 is het examenprogramma van havo economie aangepast. Dit kan ervoor zorgen dat het lastiger is om je voor te bereiden op het CE economie, omdat er minder relevante oude examenopgaven beschikbaar zijn om mee te oefenen. Op deze website zijn alle oude examens online voor je verzameld. Misschien is een Examencursus van Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) ook wel iets voor jou? Dit kan je helpen met de beste voorbereiding op het eindexamen economie.

Oefen eerst met lastige onderwerpen

Blader nog eens door jouw economieboeken en pak tegelijkertijd het examenprogramma havo economie erbij. Hierin kan je lezen welke onderwerpen getoetst gaan worden en wat het Cito van jou verwacht als je het havo economie examen gaat maken aan het eind van het jaar. Zijn er nog specifieke onderdelen die jij lastig vindt? Neem deze theorie nog eens door en maak examenopgaven die bij dit onderwerp horen. Examenopgaven uit recente examens havo economie kan je hier vinden, onder andere uit eerder jaren (2023, 2022, 2021 of nog ouder). Pak het correctievoorschrift erbij om jezelf te checken.

Bij rekenvragen is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt en al je tussenstappen netjes opschrijft, zodat je geen punten verliest op slordigheidsfoutjes. Bij het beantwoorden van vragen over economische begrippen, zoals welvaart en groei, is het verstandig om goed te bepalen wat voor antwoord er van je verwacht wordt. Verwoord je antwoord zo volledig mogelijk en gebruik altijd de juiste economische begrippen in je antwoord, zodat duidelijk is dat je snapt over welke theorie dit gaat.

Oefenen met volledige examens

Op het moment dat je genoeg met losse onderwerpen hebt geoefend is het nuttig om eens alles door elkaar te oefenen. Dit doe je door een volledig examen economie havo te maken en jezelf streng na te kijken aan de hand van het correctievoorschrift. Kies dan voor het economieexamen 2023 eerste of tweede tijdvak en neem de tijd om deze helemaal te maken als een echt proefexamen. Neem voor het examen de tijd die ervoor staat en zet een timer. Probeer de volledige tijd gefocust te blijven en zo goed mogelijk het hele examen door te werken. Als je het fijn vindt hoef je niet per se vooraan te beginnen, maar begin met de onderwerpen die voor jou het makkelijkst zijn. Daarnaast is het een handige tip om als je aan een vraagt begint echt alleen de vraag te lezen en daarna in de tekst erboven op zoek te gaan naar belangrijke informatie en gegevens die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vraag. Dit zorgt ervoor dat je geen nutteloze teksten aan het lezen bent en bespaart je straks op je examen een hoop tijd! Wil je meer van dit soort tips over de aanpak van examenopgaven? Dan is het een goed idee om een Examencursus economie te volgen, waarbij een overzicht van de examenstof en handige strategieën over het aanpakken van examens worden gegeven. In twee of drie dagen tijd word je op een examentraining onder begeleiding van enthousiaste docenten zo goed mogelijk voorbereid op je centraal eindexamen havo economie.