Examens scheikunde vwo

2000 - Tijdvak I

2000 - Tijdvak II

1999 - Tijdvak II

Examen oefenen vwo scheikunde

Op je eindexamen scheikunde wordt opeens alle stof van de bovenbouw door elkaar getoetst: organische chemie, zuren en basen, redoxreacties, industriële chemie en nog veel meer… Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je al deze stof onder de knie hebt en dit goed kan toepassen op je centraal examen scheikunde. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is door veel te oefenen! Dat doe je door eerst losse opgaven uit oude CE’s scheikunde te bestuderen en daarna volledige examens vwo scheikunde te maken.

Waar moet ik beginnen met oefenen voor mijn scheikunde vwo examen?

Het is begrijpelijk dat het lastig is om een overzicht te krijgen in alle scheikundige onderwerpen, er is namelijk best veel voorbij gekomen in de lessen op de middelbare school. Om een beter beeld te creëren van alle belangrijke examenstof kan het nuttig zijn om een eindexamentraining bij Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) te volgen. Op een twee- of driedaagse examentraining scheikunde wordt een overzicht gegeven van de stof die belangrijk is om te kennen voor op je centraal eindexamen en wordt ook alleen de relevante examenstof behandeld. Dit voorkomt dat jij veel tijd verspilt aan het leren van scheikundige begrippen die belangrijk zijn voor op je schoolexamen, maar vrijwel nooit op het examen vwo scheikunde getoetst worden. In het examenprogramma van vwo scheikunde kan je teruglezen welke stof wel of niet voorbij komt op je vwo centraal examen scheikunde.

Begin met oefenen met onderwerpen die voor jou lastiger zijn. Het is verleidelijk om lekker te puzzelen met het kloppend maken van reactievergelijkingen als je dit al goed kan en die moeilijke Lewisstructuren over te slaan, maar daar leer je uiteindelijk minder van. Maak oude eindexamenopgaven van de onderwerpen waar jij de meeste moeite mee hebt. Oefen daarna een volledig vwo examen scheikunde, zodat je examenopgaven van verschillende onderwerpen door elkaar maakt. Op deze pagina vind je een overzicht van alle centraal examens!

Hoe kan ik een eindexamen vwo scheikunde oefenen?

De optimale voorbereiding centraal examen scheikunde bestaat uit heel veel oude examens oefenen. De scheikunde examenvragen bevatten vaak veel tekst waar jij de belangrijke informatie uit moet filteren. Dit kan lastig zijn bij de exacte vakken, maar oefening baart kunst! Belangrijke tip: lees eerst altijd alleen de vraag, bedenk wat ze nu eigenlijk van je willen weten en ga daarna gericht op zoek naar die informatie in de tekst bij de vraag.

Op het CE scheikunde vwo wordt een combinatie van vaardigheden en kennis getoetst. Vaak kan je door recente examens vwo scheikunde (2023, 2022, 2021 en 2019) bladeren om te zien welke onderwerpen hier belangrijk waren en wat voor soort vragen er op het eindexamen scheikunde gesteld werden. Maak oude eindexamens vwo scheikunde en kijk je antwoorden na met de correctiemodellen die online staan. Wees kritisch bij het controleren van jouw antwoorden: is jouw formulering compleet en zou je jezelf alle punten geven volgens het correctiemodel vwo scheikunde van Cito? Je zult steeds beter doorhebben hoe jij de meeste punten kan scoren op elke scheikunde vraag. Met bovenstaande tips heb jij een optimale voorbereiding vwo examen scheikunde!