Examens Duits havo

2001 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak II

2000 - Tijdvak I

2000 - Tijdvak II

1999 - Tijdvak I

1999 - Tijdvak II

Examen oefenen havo Duits

In de tijd dat jij op de middelbare school Duits gevolgd hebt, heb je veel verschillende onderdelen geleerd: leesvaardigheid, luistervaardigheid, spreekvaardigheid en schrijfvaardigheid. Op het centraal examen havo Duits wordt alleen leesvaardigheid getoetst, dus het is belangrijk om je daarop te focussen in de voorbereiding op je eindexamen Duits. Je zal waarschijnlijk veel Duitse teksten gaan lezen als oefening, maar een goed antwoord formuleren op de vraag is minstens zo belangrijk. Op deze pagina vind je alle examens online om veel te kunnen oefenen! Denk daarnaast eens aan een Examencursus havo Duits bij Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL), als je veel moeite hebt met het uitpluizen van Duitse examenteksten en het beantwoorden van examenvragen.

Waar begin ik met eindexamen havo Duits oefenen?

Oefening baart kunst, oftewel: ga vooral veel lezen, lezen en nog eens lezen. Zoek Duitse teksten uit een boek of online, zodat je verschillende soorten teksten voorbij ziet komen. Pak oude examenteksten uit recente centraal examens havo Duits (2023, 2022, 2021 en 2019) uit de lijst op deze pagina. Cito gebruikt veel verschillende teksten en het is fijn als je daar als oefening een aantal van deze examenteksten gaat lezen.

In die examens vind je natuurlijk niet alleen de examenteksten, maar ook de examenopgaven. Kijk goed naar de soort opgave en de vraagstelling. Pak het correctievoorschrift er eens bij om voor jezelf na te lopen voor welke onderdelen in je antwoord jij punten zou krijgen. Hiermee train je jezelf om volledig genoeg antwoord te geven. Vind jij het formuleren van een antwoord op een examenopgave lastig? Dan is een Examencursus Duits misschien wel iets voor jou.

Op een examentraining oefen je met handige strategieën die jou helpen bij het vinden van de juiste informatie in de tekst en het goed beantwoorden van examenopgaven.

Hoe kan ik me het best voorbereiden op havo centraal examen Duits?

Lees verschillende losse havo Duits examenteksten, maak de hierbij horende opgaven en controleer jouw antwoorden met het antwoordenmodel. Belangrijke tip: je hoeft niet altijd de hele tekst door te lezen, lees dus alleen de vraag en zoek dan in de tekst naar de juiste signaalwoorden en informatie! Dit bespaart je uiteindelijk heel veel tijd, dus dat is erg fijn als je straks op je examen zit.

Als je denkt dat je er klaar voor bent kan je een heel havo Duits eindexamen gaan oefenen. Neem hiervoor de tijd en zie het als een goede oefening om lange tijd geconcentreerd Duitse teksten te lezen. Op deze website vind je alle centraal examens online, genoeg om mee te oefenen dus!