Examens geschiedenis havo

2023 - Tijdvak I

2023 - Tijdvak II

2022 - Tijdvak I

2022 - Tijdvak II

2022 - Tijdvak III

2021 - Tijdvak I

2021 - Tijdvak II

2021 - Tijdvak III

2019 - Tijdvak I

2019 - Tijdvak II

2018 - Tijdvak I

2018 - Tijdvak II

2008 - Tijdvak I

Geschiedenis (pilot)

2008 - Tijdvak II

Geschiedenis (pilot)

2006 - Tijdvak I

Geschiedenis (pilot)

2006 - Tijdvak II

Geschiedenis (pilot)

2003 - Tijdvak I

2003 - Tijdvak II

2002 - Tijdvak I

2002 - Tijdvak II

2001 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak II

2000 - Tijdvak I

2000 - Tijdvak II

1999 - Tijdvak I

1999 - Tijdvak II

Examen oefenen havo geschiedenis

Een tijd terug is het examenprogramma geschiedenis op de schop gegaan voor havo en vwo. Vanaf examenjaar 2021 komen er drie verschillende historische contexten voor in het eindexamen geschiedenis havo. Daarnaast wordt jouw kennis getest van de tien tijdvakken uit de geschiedenis. Het is best lastig om al die stof van de afgelopen jaren in je hoofd te stampen, want waar moet je nou eigenlijk beginnen? Op deze website lees je hoe je jouw centraal eindexamen geschiedenis havo kunt voorbereiden door bijvoorbeeld een Examencursus bij Stichting Studiebegeleiding Leiden te volgen. Daarnaast vind je op deze pagina alle examens vanaf 1999 om voor het examen havo geschiedenis oefenen.

Oefenen oude examens geschiedenis

Het is belangrijk om voor geschiedenis alle begrippen goed uit je hoofd te leren. Ook verwacht het Cito dat jij de tien belangrijke tijdvakken uit de geschiedenis op een rijtje hebt. In het examenprogramma geschiedenis kan je checken welke onderwerpen worden getoetst op jouw examen. Neem eerst dus de tijd om dit goed door te nemen en ga daarna aan de slag met examenvragen van oude examens havo geschiedenis. Aangezien er nog niet veel examens zijn geweest met het nieuwe examenprogramma is het aan te raden om eerst veel opgaven uit jouw eigen lesmethode door te nemen die gaan over de historische contexten die op het eindexamen voor gaan komen. Ook kan je oude eindexamens havo geschiedenis erbij pakken en vragen oefenen die gaan over begrippen en tijdvakken die nog steeds getoetst worden in het nieuwe examenprogramma. Als je het gevoel hebt dat je genoeg hebt geoefend, dan is het tijd om een volledig examen erbij te pakken. Kies dan voor het geschiedenisexamen 2023 eerste of tweede tijdvak en neem de tijd om deze helemaal te maken als een echt proefexamen. Met het correctievoorschrift kan je jezelf nakijken en checken op welke onderdelen je veel punten scoort of waar je nog meer mee moet oefenen.

Optimale voorbereiding eindexamen geschiedenis

De examenvragen bij geschiedenis zijn meestal open vragen, dus deze vragen kunnen vaak best wel veel tijd kosten. Handige tip: lees altijd eerst alleen de vraag en ga daarna in de tekst of bronnen boven de vraag op zoek naar belangrijke informatie. Dit bespaart je veel tijd op het examen met al die grote lappen tekst! Weet jij nou niet zo goed hoe je geschiedenisexamenvragen moet aanpakken en wil je meer handige tips voor op het centraal eindexamen havo geschiedenis? Denk dan eens na over een examentraining geschiedenis! Tijdens een twee- of driedaagse cursus krijg je alle belangrijke examenstof van geschiedenis op een rijtje en oefen je met het beantwoorden van examenvragen. Hierbij krijg je handige strategieën mee naar huis en word je begeleid door vakkundige en enthousiaste docenten.