Examens biologie vwo

2023 - Tijdvak I

2023 - Tijdvak II

2001 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak II

Examen oefenen vwo biologie

Fotosynthese, passief transport, osmose, koolstofkringloop… Hoe ga je al die lastige termen snappen en toepassen op je examen biologie? Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om de stof te begrijpen, maar veel oefenen is ook hartstikke belangrijk voor je eindexamen vwo biologie!

Help, ik verdwaal in de hoeveelheid stof die ik moet kennen!

Dat snappen we! Bij biologie wordt er veel stof getoetst. Het kan lastig zijn om hier structuur in aan te brengen. Er zijn een paar algemene tips die je kunt toepassen om de examenstof wat overzichtelijker te maken. Ook zijn er examencursussen biologie die alleen de relevante examenstof behandelen. Ten eerste, als je het in de Binas kunt vinden, hoef je het niet uit je hoofd te leren! De koolstofkringloop en assimilatie & dissimilatie staan bijvoorbeeld volledig in Binas. Zorg wel dat je weet in welke tabellen de informatie staat en dat je de tabel begrijpt. Als je de oxidatieve fosforylering kunt uitleggen aan de hand van de Binastabel, dan ben je goed voorbereid op die lastige examenvragen over dit onderwerp!

Ten tweede, kijk eens bij het examenprogramma van vwo biologie welke stof je nu eigenlijk moet kennen. Misschien focus je wel op een onderwerp dat maar een heel klein deel van het examen vormt, of een onderwerp dat helemaal niet getoetst wordt! Zo kun je beginnen met het aanbrengen van structuur in de stof voor het eindexamen vwo biologie.

Hoe kan ik een eindexamen vwo biologie oefenen?

Voor alle vakken geldt dat oefenen cruciaal is, maar zeker bij biologie is dit extra belangrijk. De vragen bevatten vaak veel tekst waaruit je de belangrijke informatie moet halen. Dit kan lastig zijn, maar je kunt hier zeker beter in worden! Begin met het lezen van de vraag, bedenk wat ze nu eigenlijk van je willen weten, en ga daarna gericht op zoek naar die informatie in de tekst bij de vraag. Zo ben je geen tijd kwijt aan het lezen van informatie die je misschien helemaal niet nodig hebt om de vraag te kunnen beantwoorden.

Kijk eens in wat recente examens vwo biologie (2021, 2022 en 2023) welke onderwerpen hier belangrijk waren. Oefen vervolgens met de onderwerpen die jij hiervan lastig vindt. Controleer je antwoorden met de correctiemodellen die online staan. Kijk kritisch naar je eigen antwoorden; geef je een volledig antwoord op de vraag? Voor welke elementen in je antwoord krijg je punten? Je zult merken dat je daardoor steeds beter leert wat het Cito van je wil horen. Zo kun jij optimaal voorbereid richting je centraal examen gaan!