Examens Nederlands vwo

2024 - Tijdvak I

2023 - Tijdvak II

2013 - Tijdvak I

2013 - Tijdvak II

2011 - Tijdvak I

2011 - Tijdvak II

2010 - Tijdvak I

2010 - Tijdvak II

2009 - Tijdvak I

2009 - Tijdvak II

2008 - Tijdvak I

2008 - Tijdvak II

2007 - Tijdvak I

2007 - Tijdvak II

2006 - Tijdvak I

2006 - Tijdvak II

2004 - Tijdvak I

2004 - Tijdvak II

2003 - Tijdvak I

2003 - Tijdvak II

2002 - Tijdvak I

2002 - Tijdvak II

2001 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak II

2000 - Tijdvak I

2000 - Tijdvak II

1999 - Tijdvak I

1999 - Tijdvak II

Examen oefenen vwo Nederlands

In mei is het zover: jij gaat eindexamen doen! Eén van de kernvakken van jouw middelbare schooldiploma is Nederlands. Het centraal examen Nederlands bestaat enkel uit leesvaardigheid. Hoe zorg je voor de beste examen voorbereiding? Veel oude examens oefenen is hiervoor heel belangrijk, daarom hebben we bovenaan deze pagina alle eindexamens gebundeld in één handig bestand. Daarnaast kan het volgen van een examentraining Nederlands van Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) erg helpen als je graag wat meer zelfvertrouwen wil hebben voor het aanpakken van een vwo Nederlands examen.

Wat is de beste aanpak voor het oefenen voor mijn Nederlands vwo examen?

Aangezien het Nederlands CE bestaat uit leesvaardigheid is het een goed idee om veel te oefenen met het lezen van teksten. Hiervoor kan je kranten of online nieuwsartikelen lezen, maar natuurlijk ook de teksten uit oude examens vwo Nederlands. Zo train je jezelf in begrijpend lezen en raak je bekend met de verschillende soorten teksten die voor kunnen komen op je examen.

Naast het lezen van teksten is het minstens zo belangrijk om veel examenvragen te bekijken. Zo leer je wat voor vragen er worden gesteld op het examen en raak je bekend met de vraagstelling. Als je examenvragen maakt, kan je ze daarna nakijken met correctiemodellen Nederlands vwo van Cito. Op die manier zie je waar je punten voor krijgt op het examen en weet je precies hoe je jouw antwoord moet verwoorden om alle punten te scoren. Heb jij moeite met het formuleren van een antwoord op examenvragen? In dat geval kan het voor jou nuttig zijn om een 6-vwo Examencursus te volgen. In zo’n cursus komen strategieën aan bod voor het juist formuleren van een antwoord op een examenvraag én leer jij hoe je een examenopgave het beste kan aanpakken.

Hoe kan ik een eindexamen vwo Nederlands oefenen?

De optimale centraal examen voorbereiding bestaat uit heel veel oude examens oefenen, voornamelijk recente examens vwo Nederlands (2023, 2022, 2021 en 2019). De eerste stap is het lezen van losse teksten die eerder op examens zijn voorgekomen, maak hierbij de bijbehorende examenopgaven en wees streng voor jezelf bij het controleren van jouw antwoorden. Een handige tip: lees altijd eerst alleen de vraag, begin dus nooit met het lezen van de hele tekst. Ga daarna op zoek in de tekst naar signaalwoorden en de alinea die de juiste informatie bevat en probeer de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo bespaar je enorm veel tijd!

Daarna is het verstandig om eens goed te gaan zitten voor het oefenen van een volledig vwo examen Nederlands. Zet een timer en neem de tijd om een heel examen achter elkaar te maken, zodat je ondervindt hoe het is om een lange tijd te focussen op verschillende Nederlandse eindexamenteksten.