Examens scheikunde havo

2008 - Tijdvak I

2006 - Tijdvak I

2006 - Tijdvak II

2005 - Tijdvak I

2005 - Tijdvak II

2004 - Tijdvak I

2004 - Tijdvak II

2003 - Tijdvak I

2003 - Tijdvak II

2001 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak II

2000 - Tijdvak I

2000 - Tijdvak II

1999 - Tijdvak II

Examen oefenen havo scheikunde

Op je eindexamen scheikunde wordt opeens alle stof van de bovenbouw door elkaar getoetst: koolstofchemie, zuren en basen, redoxreacties, scheidingsmethoden en nog veel meer… Hoe ga je ervoor zorgen dat je al deze stof beheerst én goed kan toepassen op je havo examen scheikunde? De beste tip is: veel oefenen!

Waar moet ik beginnen?

Het lijkt veel, al die verschillende onderwerpen van scheikunde die je nu opeens allemaal tegelijk in je hoofd moet hebben. We begrijpen dat het lastig is om hier overzicht in te krijgen. Wat hierbij zou kunnen helpen is het volgen van examencursussen bij Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL). Tijdens een examentraining scheikunde wordt een overzicht gegeven van de stof die belangrijk is om te kennen voor op je centraal eindexamen havo scheikunde en wordt ook alleen de relevante examenstof behandeld. Zo besteed je niet onnodig veel tijd aan het bestuderen van scheikundige termen die bijna nooit op je examen getoetst wordt. In het examenprogramma havo scheikunde kan je teruglezen welke stof wel of niet voorbij komt op je eindexamen.

Daarnaast is het goed om bij jezelf na te gaan welke onderwerpen jou al goed afgaan en aan welke onderwerpen jij juist nog wat extra aandacht zou kunnen besteden. Het is verleidelijk om allemaal makkelijke structuurformules met C- en H-atomen te tekenen als je dit al goed kan en die moeilijke redoxreactie over te slaan, maar hier kom je uiteindelijk niet veel mee verder. Maak eerst per onderwerp verschillende examenopgaven havo scheikunde en oefen vooral met de onderwerpen waar jij de meeste moeite mee hebt. Daarna is het verstandig om al deze onderwerpen te combineren en een heel havo eindexamen scheikunde te maken.

Hoe kan ik het beste een eindexamen havo scheikunde oefenen?

Voor alle vakken geldt dat oefenen de sleutel tot succes is, zo ook bij het CE havo scheikunde. Hier vind je alle examens online! De examenvragen bevatten vaak veel tekst waar jij de belangrijke informatie uit moet filteren. Dit kan lastig zijn, maar oefening baart kunst! Belangrijke tip: lees eerst altijd alleen de vraag, bedenk wat ze nu eigenlijk van je willen weten en ga daarna gericht op zoek naar die informatie in de tekst bij de vraag. Zo ben je geen tijd kwijt aan het lezen van informatie die je misschien helemaal niet nodig hebt om de vraag te kunnen beantwoorden.

Blader eens door recente examens havo scheikunde (2023, 2022 en 2021) om te zien welke onderwerpen hier belangrijk waren. Bij exacte vakken bestaat het examen uit vragen die een combinatie van vaardigheden en kennis toetsen. Begin met oefenen met de onderwerpen die jij lastig vindt. Kijk je antwoorden na met de scheikunde havo correctiemodellen die hier online staan. Wees streng voor jezelf bij het controleren van jouw antwoorden: is jouw formulering een volledig antwoord op de vraag? Heb je alle onderdelen genoemd waarvoor Cito punten toekent? Op die manier zul je steeds beter doorhebben hoe jij zoveel mogelijk punten scoort bij elke vraag en bereid je je optimaal voor op je centraal eindexamen havo scheikunde!