Examens Frans vwo

2001 - Tijdvak II

2000 - Tijdvak I

2000 - Tijdvak II

1999 - Tijdvak I

1999 - Tijdvak II

Examen oefenen vwo Frans

Als voorbereiding op je eindexamen is het een goede oefening om een examen vwo Frans te maken. Op het centraal eindexamen moderne vreemde taal wordt enkel leesvaardigheid getoetst, lees hier meer over in het examenprogramma vwo Frans. Hierbij komen bepaalde vaardigheden aan bod. Deze kun je het beste onder de knie krijgen door veel te oefenen, naast te leren. Oefenen is dus heel belangrijk voor je CE. Daarom hebben we op deze pagina alle examens Frans van 2023, 2022, 2021 en 2019 tot aan het jaar 2000 voor je verzameld. Ook van andere examenvakken kun je alle examens van de afgelopen jaren terugvinden op deze website.

Welke vaardigheden moet ik hebben voor het eindexamen vwo Frans?

Leesvaardigheid is een breed begrip, dus blader vooral eens door de syllabus vwo moderne vreemde talen om een beeld te krijgen van de verschillende vaardigheden die op het CE vwo Frans getoetst worden. Het Cito verwacht onder andere dat je kunt aangeven welke elementen of informatie uit de tekst relevant is, dat je de hoofdgedachte van een tekst kunt benoemen en relaties tussen delen van een tekst kunt aangeven. Signaalwoorden zijn vaak belangrijke woorden in de tekst, die je helpen bij het vinden van deze verbanden of belangrijke informatie. Leer belangrijke signaalwoorden voor je vwo examen Frans uit je hoofd, dat bespaart je tijdens het examen een hoop tijd aangezien je niet telkens het woordenboek hoeft door te bladeren. Al deze vaardigheden worden behandeld op een Examencursus van Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL), handig dus om je op en top voor te bereiden op het Frans eindexamen vwo.

Wat voor soort vragen krijg ik op mijn CE Frans vwo?

Op het centraal eindexamen vwo Frans worden verschillende typen vragen gesteld over Franse teksten: meerkeuzevragen, citeervragen, voorgestructureerde vragen en open vragen. Verreweg het grootste deel van het vwo Frans examen bestaat uit meerkeuzevragen. Handig dus om hiermee te beginnen met oefenen! Daarnaast is het een goed idee om volledige oude examens vwo Frans te oefenen, zodat je gemengd oefent met de verschillende soorten vragen die op een examen gesteld worden.

Wat is de beste manier om te oefenen voor mijn examen vwo Frans?

De beste voorbereiding op het centraal eindexamen Frans vwo is door veel te oefenen met oude Franse examenteksten en oude examens vwo Frans. Door veel te oefenen raak je bekend met de soort vragen die Cito op het examen stelt en word je beter in het vinden van de juiste informatie in de tekst. Het is belangrijk dat je bij het oefenen met examenvragen eerst zelf antwoord probeert te geven en daarna pas jezelf checkt met behulp van het correctievoorschrift Frans vwo. Heb je moeite met het lezen van Franse teksten en het beantwoorden van de examenvragen? Dan kan het nuttig zijn om een examentraining Frans vwo te volgen, zodat je leert hoe je een goed antwoord formuleert op een open vraag of wat de beste tactiek is om een meerkeuze vraag goed te beantwoorden.