Examens Frans havo

2001 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak II

2000 - Tijdvak I

Frans (bezem)

1999 - Tijdvak I

1999 - Tijdvak II

Examen oefenen havo Frans

Een examen havo Frans oefenen is de beste voorbereiding op je centraal eindexamen. Tijdens het examen Frans wordt alleen leesvaardigheid getoetst. Hierin komen bepaalde vaardigheden aan bod. Omdat oefenen heel belangrijk is om deze vaardigheden onder de knie te krijgen, hebben we hier alle examens Frans van 2023, 2022, 2021, 2019 en eerder voor je verzameld. Op deze website kun je ook van de andere vakken alle eindexamens van de afgelopen jaren terugvinden. Daarnaast geven we informatie over het volgen van een Examencursus bij Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) en leggen we uit waarom een examentraining Frans havo nuttig is voor de voorbereiding op het centraal eindexamen Frans.

Wat voor soort vragen krijg ik op mijn CE Frans havo?

Er zijn verschillende soorten vragen die je krijgt op je examen Frans: meerkeuzevragen, voorgestructureerde vragen, citeervragen en open vragen. Hierbij bestaat het merendeel van het aantal punten dat je kunt halen uit meerkeuzevragen.

Deze informatie kun je nagaan in het examenprogramma havo Frans. Bij een examen havo Frans oefenen, kun je je dus het beste focussen op dit type vragen. Daarnaast is het natuurlijk ook handig om met de andere type vragen te oefenen.

Welke vaardigheden moet ik hebben voor het eindexamen havo Frans?

Er zijn verschillende vaardigheden die je onder de knie moet hebben om het eindexamen Frans goed te kunnen maken. Welke vaardigheden dit precies zijn, kun je nagaan in de syllabus havo Frans. Een aantal voorbeelden zijn: aangeven wat de hoofdgedachte van een tekst is, aangeven welke informatie in een tekst relevant is en de betekenis van belangrijke elementen in een tekst aangeven. Ook moet je relaties tussen delen van een tekst kunnen aangeven. Voor deze laatste vaardigheid zijn bijvoorbeeld signaalwoorden van belang. Wist je dat je je woordenboek Frans bij het CE mag houden? Toch is het handig om belangrijke signaalwoorden uit je hoofd te kennen, zodat je deze niet allemaal hoeft op te zoeken tijdens je examen.

Hoe kan ik oefenen met de vragen en vaardigheden die ik krijg op het CE?

Je kunt thuis aan de slag gaan met het oefenen van oude examens. Probeer hierbij de vragen te maken zonder het antwoordmodel er meteen bij te pakken. Als je de vragen af hebt, controleer dan je eigen antwoorden kritisch, alsof je een corrector van je eigen examen bent. Zo leer je met welke vragen en vaardigheden jij punten scoort, en waar je nu nog wat punten laat liggen. Natuurlijk is het ook een optie om een 5-havo Examencursus te volgen. In een examentraining Frans havo wordt alle examenstof in twee of drie dagen behandeld en krijg je veel tijd om te oefenen met examenvragen, waarbij je les krijgt en al je vragen kunt stellen aan ervaren en enthousiaste docenten.