Examens Nederlands havo

2014 - Tijdvak I

2014 - Tijdvak II

2013 - Tijdvak I

2013 - Tijdvak II

2012 - Tijdvak I

2012 - Tijdvak II

2010 - Tijdvak I

2010 - Tijdvak II

2008 - Tijdvak I

2008 - Tijdvak II

2007 - Tijdvak I

2007 - Tijdvak II

2006 - Tijdvak I

2006 - Tijdvak II

2005 - Tijdvak I

2005 - Tijdvak II

2004 - Tijdvak I

2004 - Tijdvak II

2003 - Tijdvak I

2003 - Tijdvak II

2002 - Tijdvak I

2002 - Tijdvak II

2001 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak II

2000 - Tijdvak I

2000 - Tijdvak II

1999 - Tijdvak I

1999 - Tijdvak II

Examen oefenen havo Nederlands

Lange teksten en veel lezen, dat is in het kort waar het eindexamen havo Nederlands over gaat. Dit kan behoorlijk saai lijken, maar toch is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het centraal examen. Hoe zorg jij ervoor dat je gemotiveerd met examens Nederlands oefenen aan de slag gaat? Op deze pagina lees je wat de beste manier is om je klaar te stomen voor het CE Nederlands havo. Het kan nuttig zijn om hiervoor een havo examentraining van Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) te volgen als je moeite hebt met de teksten en examenvragen uit het centraal eindexamen Nederlands.

Hoe begin ik met oefenen voor mijn Nederlands havo examen?

Aangezien het Nederlands centraal examen havo bestaat uit uitsluitend leesvaardigheid is het een goed idee om veel te oefenen met het lezen van teksten. Lees eens een online artikel of pak de krant van je ouders erbij. Hoe meer je oefent met lezen, hoe sneller je beter wordt in het begrijpend lezen van teksten. Dit komt zeker van pas bij het ontcijferen van de teksten op je eindexamen! Natuurlijk kan je ook oude examens doornemen om te zien wat voor teksten voor zijn gekomen op eerdere CE’s.

Op het examen Nederlands is begrijpend lezen erg belangrijk, maar het juiste antwoord geven op de vraag is eigenlijk nog belangrijker. Blader dus door oude examens uit bijvoorbeeld 2023, 2022 en 2021 en kijk goed naar de vragen die gesteld worden. Pak het correctievoorschrift havo Nederlands erbij en check waar het Cito precies punten voor toekent. Door hiermee te oefenen, train je jezelf om het antwoord volledig te geven en zoveel mogelijk punten te scoren.

Wat is een handige tactiek voor het Nederlands examen oefenen?

Begin niet gelijk met het oefenen van volledige examens, maar start met het lezen van losse eindexamenteksten en het maken de bijbehorende vragen. Voordat je de examentekst door gaat lezen kan je het beste eerst alleen de vraag lezen. Zo weet je naar welke informatie in de tekst je op zoek moet gaan en bespaar je jezelf veel tijd met het lezen van onnodige informatie. Daarnaast is het handig om gebruik te maken van signaalwoorden in Nederlandse examenteksten. Als je merkt dat je het lastig vindt om de juiste informatie uit de tekst te halen kan je erover nadenken om een Examencursus havo Nederlands te volgen. Op deze cursus krijg je stappenplannen en strategieën over het lezen van een tekst en het beantwoorden van een eindexamenvraag.

Als het examen dichterbij komt, pak dan een volledig havo Nederlands examen erbij en neem de tijd om dit proefexamen in één keer te maken. Op die manier leer je dat het belangrijk is om je langere tijd te focussen en oefen je met het lezen van meerdere teksten na elkaar.