Examens geschiedenis vwo

2022 - Tijdvak I

2022 - Tijdvak II

2022 - Tijdvak III

2021 - Tijdvak I

2021 - Tijdvak II

2021 - Tijdvak III

2019 - Tijdvak I

2019 - Tijdvak II

2017 - Tijdvak I

2017 - Tijdvak II

2016 - Tijdvak I

2016 - Tijdvak II

2011 - Tijdvak I

2011 - Tijdvak II

2010 - Tijdvak I

2010 - Tijdvak II

2007 - Tijdvak II

2004 - Tijdvak I

2004 - Tijdvak II

Geschiedenis (bezem)

2003 - Tijdvak I

2003 - Tijdvak II

2002 - Tijdvak I

2002 - Tijdvak II

2001 - Tijdvak I

2001 - Tijdvak II

2000 - Tijdvak I

2000 - Tijdvak II

1999 - Tijdvak I

1999 - Tijdvak II

Examen oefenen vwo geschiedenis

Na al die jaren geschiedenis leren is dit jaar eindelijk zover: tijd voor het examen geschiedenis vwo! Hoe ga je ervoor zorgen dat je alle stof van de afgelopen jaren goed genoeg beheerst om die kennis toe te passen op de eindexamenvragen? Dat klinkt als een best pittige opgave, aangezien er bij de geschiedenislessen allerlei grote gebeurtenissen in de geschiedenis voorbij zijn gekomen waarover veel te vertellen valt. Gelukkig hoef je hiervan niet alles te kennen voor op het centrale eindexamen vwo geschiedenis. Hier vind je alle examens online om veel te oefenen met geschiedenis examenvragen. Als je wil weten welke stof belangrijk is voor het examen kan je overwegen een eindexamentraining bij Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) te volgen. Lees snel verder voor handige tips om optimaal te presteren op het examen geschiedenis vwo!

Examenstof geschiedenis vwo

Op het examen vwo geschiedenis wordt jouw kennis van de tien tijdvakken en van vier historische contexten getest. Deze historische contexten zijn in het examenjaar 2021 gewijzigd. De eindexamens geschiedenis vwo uit 2021 en 2022 zijn dus het meest relevant om je voor te bereiden. Je kunt het beste de syllabus van jouw examenjaar doornemen om op de hoogte te zijn van de geschiedenisonderwerpen die op jouw examen getoetst zullen worden. Het Cito zal open vragen stellen over deze onderwerpen. Er wordt onder andere van jou verwacht dat je kunt verklaren waarom bepaalde gebeurtenissen in de geschiedenis hebben plaatsgevonden. Daarnaast moet je bronnen juist kunnen interpreteren om antwoord te formuleren op een examenvragen. Ook behoor je geschiedkundige begrippen uit te kunnen leggen en te plaatsen in de juiste context.

Oefenen met oude examens

Veel oefenen met oude examenopgaves helpt je vaak al een heel eind op weg. Pak daarom oude examens vwo geschiedenis erbij en oefen met de opgaven die horen bij de historische contexten die ook gevraagd worden op jouw examen. Lees altijd eerst alleen de vraag! Bepaal daarna binnen welke historische context de vraag valt en ga op zoek naar belangrijke informatie in de tekst of bronnen die gegeven zijn. Probeer het antwoord op de vraag zo goed mogelijk te formuleren. Check jezelf daarna met het correctievoorschrift vwo geschiedenis. Hierdoor kan je zien voor welke onderwerpen Cito punten toekent en welke begrippen niet kunnen missen in jouw antwoord. Heb je moeite met het formuleren van een volledig antwoord op de examenvraag? Dan is een Examencursus geschiedenis een goed idee! Tijdens een examentraining krijg je een overzicht van alle examenstof en helpen deskundige docenten jou met strategieën om een zo goed mogelijk antwoord te geven op die lastige examenvragen.